Ikea som banebryter og forbilde

kitchenÅ behandlet et emne som design og interiør uten å trekke inn den utrolig vellykkede svenske innredningskjempen Ikea er nesten utenkelig. IKEA har hatt en nærmest enorm påvirkning på hvordan hjem har blitt innredet ikke bare i Norden, men også over store deler av den øvrige verden. Det er fokuset på funksjonalitet, design og lave priser som har skapt suksessen og det finnes vel knapt et hjem i dette landet som ikke har en eller flere gjenstander fra IKEA. Det være seg bokhyllen Billy eller sofaen Klippan.

Fleksible kjøkkenløsninger

IKEA har også hatt stor suksess med sine kjøkkeninnredninger og har i årenes løp utviklet og forbedret sitt sortiment kontinuerlig. Sortimentet fremstår i dag som meget variert og kjennetegnes alltid av sin nesten uslåelige fleksibilitet. Alle skap og andre deler produseres i et stort antall størrelser hvilket innebærer at omtrent hvert eneste kjøkken kan innredes rasjonelt med IKEAs standard moduler. Så der andre leverandører må skreddersy løsninger kan man hos IKEA nærmest skreddersy sine egne løsninger ved hjelp av det store antallet standardmoduler.
Og har man først montert et IKEA-kjøkken, så er det både enkelt og billig å bytte ut fronter, når man har blitt lei av de man valgte først.

Gryende miljøbevissthet

Her er man imidlertid inne på et forhold som ikke er så gunstig når det gjelder IKEA. Konseptet er nemlig tilpasset en slags bruk-og-kast-mentalitet som ikke fremstår som spesielt moderne når man ser på det i et miljøperspektiv. Dessuten har man fått kritikk for at man i valg av materialer og produksjonsmetoder, ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til hvilket avtrykk produksjonen setter på miljøet. IKEA har imidlertid vokst seg så stor som virksomheten er i dag nettopp fordi de har vært dyktige til å lytte til forbrukernes ønsker, så alt tyder på at de også på dette området er i ferd med å tilpasse seg.